Zorg en Welzijn

Het vak zorg en welzijn bestaat eigenlijk uit twee vakken, lessen koken (horeca) en lessen huishoudkunde.

In de eerste twee leerjaar leer je om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Je leert koken, (af)bakken, snijtechnieken, materialen kennen en heel belangrijk hygiënisch en veilig werken. In de huiskamer leer je onder andere hoe je het huis moet schoonhouden door te stofzuigen, ramen wassen, stoffen en dweilen. Je leert hoe je de was moet doen, hoe je onder andere thee en koffie zet en welke schoonmaakmiddelen precies voor welke taak zijn. Allemaal praktische zaken die je thuis natuurlijk ook mag oefenen. 

Om de twee weken wisselt de groep van keuken naar huiskamer en andersom. Zo heeft iedereen evenveel lessen huiskamer als koken.

In de bovenbouw vervalt het vak huishoudkunde. Hiervoor in de plaats wordt de cursus interieur verzorging aangeboden.

De lessen horeca in de bovenbouw zijn gericht op het branchegerichte certificaat ‘werken in de keuken’ en op bediening. Belangrijk is dat je heel netjes en hygiënisch kan werken, goede snijtechnieken hebt, ingrediënten- en materiaalkennis hebt en hard durft te werken. Schoonmaak is een groot en belangrijk deel van horeca werk dus ook hier wordt veel aandacht aan besteed. 

Een deel van de cursus is momenteel op locatie, namelijk in verzorgingstehuis Monteverdi. Hier wordt elke week gekookt voor ongeveer 20 ouderen. Zij krijgen een driegangen menu van de leerlingen onder deskundige leiding van een docent consumptief. Ze serveren deze maaltijd ook uit. 

Het oefenen in een echte praktijksituatie is een voorwaarde om een branchegericht certificaat te kunnen halen dus een passende stageplek waar flink kan worden geoefend is ook echt noodzakelijk.

Momenteel is er landelijk een groot tekort aan horecapersoneel en (assistent) koks. Dus kansen liggen er volop voor dit mooie vak. 

       keukenschool-2016_-19