Stagiair van de maand: Jeremy Gerris

Binnen de meeste scholen zijn we soms heel erg bezig met de prestaties binnen de schoolmuren. We beoordelen leerlingen met name op wat ze tijdens de lessen presteren. Kan iemand goed rekenen, begrijpt iemand teksten goed, maar ook of iemand netjes kan werken in een praktijklokaal. Bij ons op het Atrium doen we dat natuurlijk ook, maar naarmate de jaren vorderen, gaan de stages een steeds belangrijkere rol spelen.

Het bestaansrecht van ons type onderwijs is misschien deels wel dat we onze leerlingen heel goed voorbereiden op hun werkzame leven door middel van stages. Veel van de leerlingen op Het Atrium bloeien buiten de schoolmuren op en genieten van een praktische werkplek. Om het belang hiervan te laten zien zal ik, Vincent Vergeer, maandelijks op voordracht van een mentor een leerling  bezoeken die het heel erg goed doet op zijn stage. Deze leerling zal daarnaast ook in het zonnetje gezet worden op de website als de ‘Stagiair van de maand’. De eerste leerling die deze eer te beurt valt is Jeremy Gerris uit U3. Jeremy loopt vier dagen per week stage bij de Kwik-Fit in Zoetermeer.

Bij binnenkomst bij Kwik-Fit word ik hartelijk ontvangen door Marlin, volgens eigen zeggen de moeke van de zaak. Als ik de reden van mijn komst vertel, roept ze spontaan dat Jeremy het fantastisch doet en dat hij zo lang mag blijven als hij zelf wilt.

Jeremy is ondertussen druk bezig met een klant. “Nog even wachten meneer. Ik moet eerst even de wielen van deze auto vastzetten, zodat de klant weer weg kan”, zegt Jeremy als hij mij ziet. Als de klus geklaard is, heeft Jeremy wel even tijd om te praten. Hij begint direct vol trots te vertellen dat hij al veel zelfstandig mag doen: banden aandraaien, een kleine en een grote beurt geven en ook de banden uitlijnen. Jeremy heeft eerder stage gelopen bij Euromaster en Opel van der Burgh en toen hij solliciteerde bij Kwik-Fit zeiden ze eerst dat hij eigenlijk minimaal MBO-2 moest doen. Jeremy zegt vol trots: “Toch hebben ze me een kans gegeven en inmiddels noemen ze mij de uitlijnexpert, omdat ik zelfstandig banden mag uitlijnen en daar erg goed in ben.” Op dat moment loopt Samir binnen. Hij is de manager en vraagt of Jeremy aan een collega wilt uitleggen hoe het banden uitlijnen werkt. Jeremy mag dus ook al andere collega’s instructies geven. Jeremy doet het zo goed, dat hij op zaterdag zelfs als hulpkracht werkzaam is. Volgend jaar wil Jeremy een MBO BBL opleiding gaan doen in de autotechniek.

Als ik aan Samir vraag hoe Jeremy het doet, dan reageert hij vol lof: “Zo zie je ze niet veel meer tegenwoordig. Jeremy wilt hard werken en maakt zich niet druk om zijn mobieltje of zijn haar.” Toch had Jeremy bijna geen stageplaats gekregen bij Kwik-Fit, omdat normaalgesproken MBO-2 een vereiste is. “Toen Jeremy binnenkwam was mijn eerste reactie dat we geen plek hadden voor hem, omdat hij niet de vereiste opleiding volgde. Toen Marlin, onze moeke, echter voet bij stuk hield en mij vertelde dat ik deze jongen een kans moest geven, heb ik dat toch gedaan. Ik ben blij dat zij toen heel volhardend was, want ik ben erg blij met Jeremy.”

Ter afsluiting wil ik van Jeremy weten welke tip hij wil geven aan zijn schoolgenoten op Het Atrium. Jeremy: “Als je echt iets wilt, dan kan dat lukken. Zorg dat je nette kleren aan doet als je naar je voorstelgesprek gaat en werk hard. Voor een stage bij Kwik-Fit heb je eigenlijk MBO-2 nodig, maar het is mij gelukt.”